top of page
  • Foto van schrijverTinne

Afscheid in tijden van corona

Sinds gisterenavond zijn de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan een pak strenger geworden. Terecht: we moeten alles op alles zetten om kwetsbare mensen zoveel mogelijk te beschermen. Maar wat betekent dat in praktijk voor begrafenissen en afscheidsceremonies? Hoe kunnen we toch nog op een mooie manier afscheid nemen?


Begrafenissen zijn bij uitstek momenten waarop verschillende generaties samenkomen. Bovendien willen we elkaar troosten, en dat doen we heel vaak met aanrakingen: elkaar een hand geven om te condoleren, een warme omhelzing of een kus geven. Welkom én nodig, die nabijheid en troost, maar dat maakt de kans op het doorgeven van het virus ook groter. Natuurlijk kunnen we niet zomaar elk afscheid on hold zetten. Daarom heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist dat er de komende weken enkel nog afscheid mag genomen worden in intieme kring.


De feiten op een rijtje: wat mag niet?


  • Geen grote afscheidsbijeenkomsten: hou het aantal aanwezigen tijdens de ceremonie zo klein mogelijk.

  • Geen koffietafels.

  • Zo weinig mogelijk fysiek contact: geef geen hand tijdens het groeten, omhels elkaar zo weinig mogelijk. Gebruik daarbij vooral je gezonde verstand.

  • Bij twijfel: check de laatste stand van zaken op de website over het virus van de federale overheid.

Afscheid in intieme kring: wat betekent dat?


Een afscheid in beperkte kring duidt op het aantal mensen dat aanwezig mag zijn: de begrafenis is niet openbaar en kan dus niet door iedereen bijgewoond worden. Meestal zijn enkel naaste familie en vrienden uitgenodigd. Voor veel mensen is dat niet het beeld dat ze voor ogen hebben.


Toch zijn begrafenissen in intieme kring daarom niet minder betekenisvol. Integendeel zelfs. Het woord zegt het zelf: een afscheid in beperkte kring kan net heel intens en intiem zijn. De sfeer is natuurlijk anders dan in een bomvolle kerk of aula, maar kan net zo troostend zijn.


Net dat troostende gevoel neem je weg bij mensen die het afscheid niet kunnen bijwonen. Want natuurlijk willen ook mensen die niet tot de intieme kring horen op hun manier afscheid nemen. Of ze willen net troost bieden, en het lijkt alsof zelfs dat niet mag. Gelukkig zijn er een aantal tips om hier creatief mee om te gaan.


Wees creatief: een aantal tips


  • De ceremonie volgen vanop afstand

We leven in een digitaal tijdperk. Vraag aan je afscheidsbegeleider of aan de begrafenisondernemer wat er mogelijk is. Het is misschien een optie om de ceremonie te filmen zodat mensen die niet aanwezig zijn het afscheid kunnen volgen via livestream?


  • Anders troosten

Handjes schudden of elkaar eens goed vastpakken wordt dan wel afgeraden, maar gelukkig kan je ook troost bieden op andere manieren. Je hoeft elkaar niet aan te raken om toch heel dichtbij te zijn, om toch te laten voelen dat je er bent. Tijdens het traditionele groeten kan je bijvoorbeeld je respect tonen met een hoofdknik of een buiging. Of wat dacht je van een zelfgemaakte rouwkaart, troostend comfortfood of een lange wandeling samen met iemand die rouwt? Een berichtje, een telefoontje... het kan zoveel betekenen.


  • Herdenken

En dan misschien nog de belangrijkste tip: als het toch niet het afscheid was dat je voor ogen had, hoeft niets je tegen te houden om het op een later moment nog eens over te doen. De mogelijkheden zijn eindeloos: van een warme herdenkingsceremonie, tot een kroegentocht langs de favoriete cafés van de overledene of een etentje met vrienden en familie in plaats van de afgelaste koffietafel: ook daar kan je heel creatief in zijn.


Nog meer ideeën nodig? Contacteer mij gerust, ik denk heel graag met je mee.





450 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page